Mensen met diabetes testen regelmatig via zelfcontrole hun bloedglucosewaarden. Aangezien de bloedsuikerspiegel in de loop van de dag constant varieert, is het belangrijk om te weten wanneer er sprake is van te hoge en mogelijk te lage bloedglucosewaarden.
Alleen personen die hun waarden kennen, kunnen goed handelen op basis van een testresultaat. Zo is het meten voorafgaand aan een lange autorit belangrijk om het risico op hypoglycemie – tijdens het rijden - te verlagen. Kennis van de bloedglucosewaarden is ook nuttig bij het aanhouden van dieetprogramma’s, het ontspannen sporten en bewegen, en nog veel meer.
Het meten van de bloedglucose is geen extra "luxe" die iemand met diabetes kan inzetten om kleine afwijkingen te herkennen. Het is een centraal onderdeel van de behandeling. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met diabetes die regelmatig meten duidelijk minder te maken krijgen met ernstige gevolgcomplicaties.
Een vraag die iemand met diabetes zich vaak stelt, luidt als volgt: Hoe vaak moet ik meten? Op die vraag bestaat helaas geen eenduidig antwoord. Hoe vaak de bloedglucose wordt gemeten is per persoon verschillend. Dit is afhankelijk van de medicatie, het wel of niet spuiten van insuline, de mate van lichaamsbeweging, de leeftijdsgroep, en nog veel meer. Uw behandelaar zal dit met u bespreken. Een ding staat vast: wie zich niet goed voelt, moet meten. Dit is snel achter de rug. Alleen door het meten van de bloedglucose kan hypoglycemie (lage bloedsuikerspiegel) definitief worden vastgesteld en kunt u actie ondernemen om de bloedsuikerspiegel weer te herstellen.
Het meten van de bloedglucose is niet altijd prettig. Er moet regelmatig in de vinger worden geprikt, u heeft het materiaal binnen handbereik nodig en buitenshuis kan het lastig zijn om een meting snel uit te voeren. Wij helpen u graag met tips om meten eenvoudig te maken.
In ons serviceaanbod vindt u veel waardevolle informatie en tips. U kunt de documenten als PDF inzien of downloaden.
Een HbA1c waarde wordt normaal gesproken gemeten bij de arts en geeft in tegenstelling tot zelfcontrole een langere trend weer. Het geeft de gemiddelde waarde van de bloedglucosespiegel over de afgelopen 2 à 3 maanden weer. Is de waarde minder dan 154 mg/dL (7%) dan werkt het behandelplan goed. Daar waar de HbA1c waarde voorheen in percentages werd berekend werkt men tegenwoordig met een waarde uitgedrukt in mg/dL.
Een bloedglucosemeting geeft alleen de toestand op het moment van meten aan. Aangezien de bloedglucose echter voortdurend varieert, afhankelijk van beweging, voeding en medicatie, is er een gemiddelde waarde nodig. Hiervoor zorgt de HbA1c-test. Er wordt gemeten hoeveel suiker blijft kleven aan de rode bloedlichaampjes in het bloed, die een levensduur van ongeveer drie maanden hebben. Hoe hoger de bloedsuikerspiegel, hoe meer suiker er aan de rode bloedlichaampjes kleeft. Daarmee kan een uitspraak worden gedaan over het gemiddelde van de laatste drie maanden. Onderzoek heeft aangetoond dat zelfs kleine dalingen van de HbA1c-waarde duidelijk positieve gevolgen kan hebben op de gezondheid van een persoon met diabetes. Een lagere HbA1c-waarde vermindert de kans op diabetesgerelateerde complicaties, zoals oogaandoeningen en nier- en zenuwstoornissen. Om deze reden wordt de test twee tot vier keer per jaar aanbevolen.
Waar gaat het om bij de hemoglobine A1c-test (HbA1c)? Het praktische informatieblad geeft alle belangrijke antwoorden rondom de langetermijnwaarde van de bloedglucose.
Ascensia, CONTOUR, Second-Chance zijn handelsmerken van Ascensia Diabetes Care Holdings AG.
Apple en het Apple-logo zijn in de Verenigde Staten en andere landen gedeponeerde handelsmerken van Apple Inc. App Store is een service van Apple Inc. Het Bluetooth-woordmerk en de Bluetooth-logo's zijn handelsmerken van Bluetooth SIG, Inc. en elk gebruik van betrokken merk hierin onder licentie. Google Play is een handelsmerk van Google Inc